Novice

Gostovanje v Armeniji

Armenija (Yerevan - Gyumri), 18. april 2017Gostovanje v ArmenijiPo koncertu, z glasbeniki in novimi prijatelji

Manca in Benjamin Izmajlov s Slovansko dušo na jubilejnem festivalu v Armeniji

Naš glasbeni par Manca Izmajlova in Benjamin Izmajlov zadnje mesece pogosteje kot doma nastopa na tujih odrih. Pravkar sta se vrnila z zelo uspešnega tradicionalnega festivalskega dogajanja v Armeniji. V tej oddaljeni državi s svetovno znano kulturo, ujeti med Črno morje in Kaspijsko jezero, ki šteje štiri milijone prebivalcev, vsako leto več kot mesec dni poteka velik mednarodni glasbeni festival "Renaissance Contest-Festival". Središče festivalskega dogajanja je v mestu Gyumri, drugem največjem mestu, ki ga je leta 1988 skoraj popolnoma porušil hud potres. Mesto, ki leži na višini 1500 m in je 120 km oddaljeno od prestolnice Yerevan, od tedaj postopoma obnavljajo, popolnoma pa se prerodi v času festivala. Zato tudi pomenljvo ime festivala »Preporod«. Ta pripelje v Gyumri množice mladih glasbenikov in številna znana svetovna glasbena imena. Takrat je mesto napolnjeno z glasbo, saj se v dobrem mesecu dni zvrstijo številna tekmovanja, na katera pripotuje več kot 3000 glasbenikov, organizirani so koncerti, mojstrski tečaji...

Slovenski violinist, dirigent in skladatelj, Benjamin Izmajlov je lani v okviru svoje poletne Mednarodne Akademije Giuseppe Tartini v Piran povabil mlade glasbenike iz Armenije. Nad Slovenijo in predavatelji so bili izjemno navdušeni, zato so se k nam potem vrnili še dvakrat. Naš umetniški par je v Armenijo odpotoval na posebno povabilo direktorice akademije za glasbo in festivala, kot člana žirije mednarodnega tekmovanja. Ob tem sta tudi predavala mladim talentom v okviru Festivala ter na znani šoli za nadarjene glasbenike Čajkovski v Yerevanu. Benjamin je vodil mojstrski tečaj za violino, Manca pa petje.

V okviru festivala sta Manca in Benjamin izjemno uspešno predstavila tudi projekt Slovanska duša (v mednarodnem prostoru prepoznaven kot The Slavic Soul) ob spremljavi Državnega simfoničnega orkestra Gyumri. Izvedla sta dva koncerta, prvega v prestolnici Yerevan, drugega v festivalskem središču Gyumri. Orkestru je dirigiral Benjamin ter tudi navdušil na violini z virtuozno skladbo, Manca pa je seveda nastopila kot glavna solistka. Navdušena publika si je na obeh koncertih prislužila več glasbenih dodatkov, zaključek pa je bil ganljiv in s stoječimi ovacijami. Za konec sta namreč umetnika armenski publiki razkrila prav posebno presenečenje. Zadnji dodatek je bila prelepa armenska pesem, ki se jo je Manca naučila prav za to priložnost. Seveda v njunih koncertih ni manjkalo slovenskih pesmi, ki jih glasbenika izvedeta na vsakem koncertu v tujini.

Oba sta skupaj z drugimi znanimi glasbeniki iz vsega sveta ob spremljavi Armenskega državnega komornega orkestra nastopila na otvoritvenem koncertu Festivala, ki ga je prenašala v živo tudi Armenska nacionalna televizija. Nad Armenijo in njeno gostoljubnostjo sta navdušena in komaj čakata, da se spet vrneta!

Nazaj na seznam
0 komentarjev
  Dodajte svoj komentar
  Oddaj sporočilo
  Varnostna koda
  Pošlji

  E-novice

  Prijavite se na brezplačne e-novice o koncertih, novostih...

  Prijava na e-novice Prijava

  Sledite Manci

  Kontakt

  Pisarna Mance IzmajloveTel.: +386 70 817 437Tel.. +386 64 116 288info(at)mancaizmajlova.comKontakt