Novice

PESMI MOJIH KRAJEV - Premiera na Festivalu Ljubljana 2016

Križanke, 10. september 2016PESMI MOJIH KRAJEV - Premiera na Festivalu Ljubljana 2016

Sporočilo za medije:

»Pesmi mojih krajev« – če jih bomo peli mi, jih bodo tudi naši otroci

Ljubljana, 11. september – Sinočnji koncert Mance in Benjamina Izmajlova pred polnim avditorijem Križank je ganil publiko do solz. »Pesmi mojih krajev« je njun novi glasbeni projekt, premierni koncert v okviru programa Festivala Ljubljana, pa je potrdil čustvenost in globino tega projekta. Posvečen je 25-letnici samostojne Slovenije, ljubezni do domovine, ohranjanju slovenske glasbene ustvarjalnosti in vsem, ki imajo radi Slovenijo. Koncert si je s hčerko ogledal tudi predsednik vlade Miro Cerar.

Pevka Manca Izmajlova in violinist, komponist in glasbeni producent Benjamin Izmajlov sta po osmih letih pripravila nov glasbeni projekt, Pesmi mojih krajev/ Songs of My Home. Na albumu je 15 pesmi, večino priredb je napisal Benjamin Izmajlov, po eno novo  priredbo pa so prispevali še Slavko Avsenik ml., Sašo Fajon in Patrik Greblo. Med pesmimi so na albumu tudi Lipa zelenela je,  Kernjakova Rož, Podjuna, Zila, ljudski Barčica in Regiment po cesti gre, tudi Robežnikova Lastovka, pa znamenita Avsenikova Zvezde na nebu žare in Ipavčeva Domovini. Prav slednja, kot zaključna pesem v rednem programu sinočnjega koncerta, je kot kaplja čez rob sprožila čustveni val med publiko.  Ta je solznih oči in s stoječim aplavzom trikrat priklicala umetnike k dodatkom. Ob zadnji pesmi dodatka Kje so tiste stezice, je publika pritegnila s svojim glasom, vključno s predsednikom vlade Cerarjem.

Izjemen glasbeni večer so dopolnili glasbeni gostje, tudi sicer sodelujoči v projektu, Komorni zbor Ave, ki jih vodi Marko Vatovec, Otroški pevski zbor OŠ Žirovnica pod vodstvom Slavice Magdič, Primož Fleishman, sopranski saksofon, Klemen Smolej, kitara.

O projektu »Pesmi mojih  krajev«
Pesmi mojih krajev je premišljen izbor slovenskih pesmi, ki do sedaj povečini še nikoli niso zvenele z orkestrom, čeprav zaznamujejo Slovenijo in njen narod vse od 19. stoletja. Ljudje jih dobro poznajo, a jih vedno slišijo v komorni, zborovski ali podobni izvedbi.  Z novim albumon Pesmi mojih krajev so pesmi dobile nove priredbe in s tem novo življenje. Manca in Benjamin sta jih popeljala  v 21.stoletje. Avtor projekta je violinist Benjamin Izmajlov, ki je zadnja leta v različnih projektih nabiral znanje in izkušnje tudi kot skladatelj.
Pri nastajanju novega albuma je sodelovalo kar 140 glasbenikov – Ruski državni simfonični orkester kinematografije, Komorni zbor Ave in posebni gostje: Otroški pevski zbor OŠ Žirovnica ter solisti Manca Izmajlova (glas), Benjamin Izmajlov (violina), Primož Fleischman (sopran saksofon) in Klemen Smolej (kitara).
Posneli so ga največji strokovnjaki v studijih MOSFILM v Moskvi, ki jih odlikuje ena najbolj vrhunskih tehničnih oprem na svetu.  Tonska mojstrica Maria Soboleva je iskana po vsem svetu, med drugim dela tudi za Deutsche Gramophon. Končna zvočna podoba, tk. im. »mastering CD-ja«  je bila narejena v ZDA, prav tako pri enem največjih mojstrov na svetu, Vladu Mellerju, ki je podpisan pod vse albume Andrea Boccellija, Il Divo, Celine Dion, Paul McCartneya, Georga Michaela in drugih svetovnih glasbenih zvezd različnih glasbenih zvrsti.
Album Pesmi mojih krajev je izšel pri Založbi Družina, Album nosi tudi angleški podnaslov, saj si ustvarjalca želita, da bi tudi tujci spoznali našo glasbo. Vse pesmi so v knjižici prevedene v angleščino. Z založbo načrtujejo nekaj koncertov tudi izven Slovenije.
Naslovnico krasi velik rdeč gorenjski nagelj, tako da je zagotovo ne zgrešite...

Nazaj na seznam
0 komentarjev
  Dodajte svoj komentar
  Oddaj sporočilo
  Varnostna koda
  Pošlji

  E-novice

  Prijavite se na brezplačne e-novice o koncertih, novostih...

  Prijava na e-novice Prijava

  Sledite Manci

  Kontakt

  Pisarna Mance IzmajloveTel.: +386 70 817 437Tel.. +386 64 116 288info(at)mancaizmajlova.comKontakt